Ga naar de inhoud

Technologie in de langdurende zorg

Technologie in de langdurende zorg kiezen?

Er is veel technologie in de langdurende zorg waar je uit kan kiezen. Denk aan meetinstrumenten voor kwaliteitsverbeteringen, maar ook instrumenten en tools voor vermaak en vertraging dementie. Dan is het nog wel eens lastig om de juiste keuze te maken en dat herkende wij ook.

Bij meetinstrumenten zagen we dat deze vooral gericht waren op het schrijven van beleidsplannen en dat bewoners daar zelf niet veel van terug zagen. Daarbij wonen bewoners vaak nog maar 12 maanden in een verpleeghuis in de laatste fase van hun leven, dus is er eigenlijk geen tijd voor het schrijven van langdurige beleidsplannen.

Tante Co als technologie in de langdurende zorg?

Daarom zijn we precies begonnen met Tante Co. We zochten een oplossing waarbij je veel sneller en makkelijker kan meten en vooral leren waar je bewoners gelukkig mee maakt. Een tool waarbij je niet langs alle bewoners hoeft met lange vragenlijsten (digitaal of analoog) en die data vervolgens moet gaan analyseren voor je er wat mee kan doen. In de langdurende zorg was onze technologische oplossing nog onbekend. De soortgelijke tools waren emotieloos en hadden geen element waardoor bewoners uit zichzelf telkens terugkomen om antwoorden te geven en waarmee je dus structureel kwaliteitsverbeteringen kan doorvoeren.

Doordat we spellen hebben toegevoegd in de oplossing als beloning komen bewoners steeds weer terug naar Tante Co. De spellen zijn gemaakt voor de doelgroep en bevatten braintraining elementen. Games waar ze slimmer van worden en waarmee we dementie kunnen vertragen. Ook uit onderzoeken van Leyden Academy blijkt dat deze combinatie zeer effectief is, vooral bij deze doelgroep. De huidige bewoners van verpleeghuizen hebben behoefte aan klein geluk en niet zozeer betere zorg. Het zijn de kleine dingen in hun leven die ze gelukkiger maakt en waarvan ze een glimlach op het gezicht krijgen en daar werken wij natuurlijk graag aan mee!